Kenapa Wanita Mengalami Osteoporosis Dan Cara Mengatasinya

"Nenek-nenek sibongkok tiga
Siang mengantuk malam berjaga
Mencari cucu dimana ada
Nenek ku kahwin dengan anak raja.."


Kenapa nenek bongkok tiga femes sangat sampai jadi siulan lagu? Walau hakikatnya atuk pun ramai yang bongkok.


Kerapuhan tulang memang sinonim dengan wanita. Lelaki ada juga tapi risiko lebih kepada wanita. Ini kerana wanita menempuh tempoh kehamilan, bersalin dan menyusukan anak. Lebih-lebih lagi bila kitaran ini bersambung setiap tahun selama bertahun-tahun.

Bayi sedut kalsium dari badan ibu


Semasa hamil, bayi dalam kandungan mendapatkan keperluan kalsium sepenuhnya dari badan ibu. Kalsium dalam tulang ibu disedut untuk kegunaan tumbesaran bayi.

Jika masa hamil ibu tak topup kalsium untuk diri sendiri, lama kelamaan ibu akan rasa kesannya. Kejang kaki waktu malam, sakit gigi dan paling seksa sembelit. Untuk jangka panjang, tulang si ibu semakin rapuh. Ada kes wanita jatuh tersadung batu terus patah kaki. Scary.

Semasa hamil wanita perlu mengambil 1000mg kalsium setiap hari. Ada kes yang perlukan lebih lagi. Kalau segelas susu mengandungi lebih kurang 250-300mg kalsium, kira sendiri berapa gelas perlu minum setiap hari. Susu segar tau, jangan kira susu pekat manis pula. Itu gula berlakon susu.

Bersalin dan menyusukan bayi berterusan


Ibu menyusu juga kehilangan kalsium melalui susu yang dihasilkan. Lebih banyak susu dihasilkan dan lebih lama tempoh penyusuan, maka lebih tinggilah nilai kalsium yang disedut. Apa akan terjadi jika ibu tak topup kalsium untuk diri sendiri?


Tak mustahil ibu akan mengalami osteoporosis. Kepadatan tulang semakin berkurang. Berdiri pun lenguh. Gigi mula luruh satu persatu padahal baru masuk 30an.

Makanan tinggi kalsium


Ibu disarankan minum susu setiap hari. Ambil makanan tinggi kalsium seperti cheese, brokoli dan produk tenusu lainnya. Cumanya kena tau imbangan tinggi rendah kalsium, magnesium, vitamin D dan lainnya bersesuaian. Ini untuk memastikan penyerapan yang optimum.

Ostematrix pilihan bijak zaman berzaman Ostematrix merupakan tablet kalsium yang mengandungi vitamin D, magnesium, boron dan mineral lainnya. Ia mudah diserap badan.

Sebiji ostematrix mengandungi 250mg kalsium, untuk memenuhi keperluan 1000mg kita disarankan makan 4 tablet oste.

Saya sendiri memang mengamalkan ostematrix ini. Saya sejenis yang tak berapa lalu nak minum susu. Jadi untuk 9 bulan mengandung anak pertama, memang kena paksa minum susu. Masa tu belum kenal ostematrix lagi.

Nak dapatkan ostematrix ni boleh hubungi saya terus.

Nida Ahmad
Sid : 869589
0127917427
Cod area Ipoh Klebang
Pos seluruh Malaysia.

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Pecah kaca, pecah cermin
Dah baca, harap komen :-)

Back
to top