Omega Guard ada dalam set ibu hamil Shaklee?

Merancang untuk hamil? Tak sedar, tiba-tiba dapat tahu anda hamil? Tidak merancang, serahkan semuanya kepada Yang Satu?


Saya pernah melalui keadaan di atas. Kali pertama hamil, ya tidak merancang secara serius kerana percaya yang anak pertama tidak perlu terlalu 'merancang'. Kita serahkan Allah Yang Maha Pemberi rezeki. Anak pertama, saya hamil selepas 2 bulan berumahtangga. Ketepikan dulu kegembiraan ketika itu. 

Dapat tahu je mengandung, saya google segala macam 'keperluan' ibu mengandung. Paling penting nak tahu segala apa nutrisi diperlukan oleh ibu hamil. Maklumlah kali pertama, excited dan blur sebenarnya. Kakak saya turut memainkan peranan penting masa ni, mencadangkan vitamin sekian-sekian mengikut pengalaman beliau.

Saya terbaca tentang pentingnya Omega 3, DHA, AA untuk perkembangan otak janin. Ibu hamil yang mengambil minyak ikan (mengandungi Omega 3) didapati bayinya mempunyai kesan positif terhadap perkembangan positif dan visual. Risiko alahan pada bayi juga dapat dikurangkan. Ibu disarankan mengambil  minyak ikan seawal trimester kedua (masuk bulan ke4) kehamilan.

Mengapa nutrisi penting ketika kehamilan?

  •       Kesihatan ibu - berupaya mengandung bayi sehingga lahir
  •       Perkembangan bayi sihat.
  •       Kelahiran tanpa komplikasi
  •       Proses pemulihan cepat - waktu pantang

Apa nutrisi penting yang diperlukan oleh ibu mengandung?

Zat Besi
- Hemoglobin : mengangkut oksigen dalam darah (ibu & bayi)
- kuantiti darah meningkat semasa kehamilan
- kekurangan zat besi menyebabkan Anemia dikalangan ibu mengandung.
- pada trimester terakhir : fetus akan menyerap zat besi dari ibu
- mengurangkan risiko kelahiran bayi kurang matang

Asid Folik
- 400mcg harian sebelum konsepsi dan semasa awal kehamilan mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan tibu neuron sehinggan 70%
- menyokong : 
1) sistem saraf sihat
2) penghasilan hormon dan sel darah merah
3) penghasilan tenaga

Protein
- blok-blok pembinaan asas badan ibu dan bayi
- trimester ke2 & ke3 bayi sedang berkembang dengan pantas
- penghasilan susu ibu

Kalsium
- untuk tulang yang kuat dan sihat

Minyak ikan ( Omega 3 )
- EPA dan DHA dalam diet wanita hamil mampu memberi kesan positif terhadap perkembangan kognitif dan visual bayi (untuk otak dan mata)
- pengambilan Omega 3 yang tinggi boleh mengurangkan risiko alahan pada bayi.

Ibu mengandung hendaklah makan makanan berkhasiat sepertimana dicadangkan dalam piramid makanan.
Sebolehnya makan makanan yang dimasak di rumah, untuk mengelakkan kandungan bahan perasa, garam dan gula berlebihan.

Nutrisi Shaklee yang sesuai untuk ibu hamil?

Kami ada Vitalea (multivitamin dengan kandungan iron), BComplex (lengkap dengan Asid Folik), Ostematrix (kalsium dengan magnesium), Omega Guard (minyak ikan tulen dengan 99% kandungan minyak ikan), Vitamin C, ESP (minuman protein hebat).
Semuanya tanpa kandungan dadah berbahaya, semulajadi, berkesan dan pastinya halal.


Nak dapatkan Nutrisi untuk ibu hamil  di atas?
Hubungi saya, Anida (0127917427) untuk pesanan & konsultansi percuma seumur hidup.
Malah jika berminat, anda boleh menjana pendapatan dengan nutrisi ini.
Lawati laman facebook kami Mom's Station untuk promosi terkini.

Happy pregnant!!

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Pecah kaca, pecah cermin
Dah baca, harap komen :-)

Back
to top